Toivolan Vanhan Pihan hormit tarkastettiin. Margo Saxberg: ”On todella hienoa, että nyt meillä on Keski-Suomessa oma tekijä näille hommille.”

IMG_2299

1800-luvun lopun käsityöläispiha Jyväskylän keskustassa on herännyt uuteen loistoonsa tunnelmallisen kahvilan, käsityöläispuotien, museotoiminnan ja yrittäjien myötä. Margo Saxberg on Toivolan Vanhan Pihan isäntä. Margo aloitti vuonna 2009 Toivolan Vanhan Pihan rakennusten kunnostamisen. Asiat ovat edenneet nopeasti ja nyt pihapiiri rakennuksineen on huippukunnossa muutamaa savuhormia lukuun ottamatta.

”Pihapiirissä on yhteensä seitsemäntoista savuhormia. Vanhin hormeista on 1860-luvulta ja nuorimmallakin on ikää melkein 120 vuotta. Vain yksi hormeista on muurattu kokonaan uusiksi, mutta muuten ne on hyvällä huollolla ja saneerauksella pystytty pitämään käyttökunnossa”, pihapiirin isäntä Margo Saxberg kertoo samalla kun hän perehdyttää Lujahormin nuohoojia rakennuksien historiaan.

IMG_2303

90-luvulla osa piipuista oli saanut uudet pellit ympärilleen. Osa piipuista on jouduttu purkamaan ja tekemään kokonaan uusiksi vain yläosasta. Margo on itse ollut mukana kunnostustöissä ja tuntee pihapiirin hormit hyvin:

”Joissakin hormeissa irronneet tiilet olivat tukkineet hormin. Rautakangella tiilet onnistuttiin hajottamaan murskaksi. Yhden hormin kohdalla jouduttiin kuitenkin tekemään kylkeen reikä ja poistamaan tukos sitä kautta.”

Toivolan Vanhan Pihan savuhormit ovat kovassa käytössä. Talvisin hormeja käytetään päivittäin lämmönlähteenä:

”Kaikki hormit ovat käytössä ja niitä käytetään joka päivä. Museorakennusten tulisijoissa on sähkövastukset. Talvisin tulisijoja käytetään lämmön tuottoon ja tottakai niiden avulla saadaan ulos kostea ja likainen ilma.”

Kesällä hormit ovat tärkeässä roolissa ilmanvaihdon järjestämisessä. Margo jatkaa:

”Kuten muissakin vanhoissa taloissa, ilmanvaihto on järjestetty täällä meillä painovoimaisesti, eli hormit toimivat kesällä ilmanvaihtokanavana. Kaksikerroksissa taloissa ilmanvaihto pelaa hyvin kuuminakin päivinä, mutta yksikerroksissa meinaa tulla välillä kuuma.”

IMG_2320

Vanhojen rakennusten isäntänä Margo on tietoinen tulisijojen ja savuhormien aiheuttamista tulipaloista:

”Yhä useampi vanhan talon tulipalo saa alkunsa rikkinäisestä tulisijasta tai hormista. Paljon vanhoja taloja on palanut esimerkiksi sen takia, kun talon vintillä ja hirsipedillä makaava vaakapiisi on haljennut. Meilläkin yksi vaakapiisi oli halki ja hirsissä kiinni.”

Vanhojen rakennusten kunto vaatii erityistä huomiota. Pelkästään vakuutusyhtiöiden vaatimukset kannustavat kyllä pitämään paikat kunnossa.

”Kun aloitettiin paikkojen kunnostus, niin ei ollut puhettakaan, että näille rakennuksille olisi mitään vakuutuksia saanut.”

IMG_2512

Margoa on vuosia vaivannut savuhormien todellinen kunto. Lujahormin ilmaiseen tarkastuskäyntiin Margo törmäsi sosiaalisessa mediassa:

”Facebookissa minä Lujahormista ensimmäisen kerran kuulin. Sieltähän sitä nykyään löytää kaikenlaista.”

IMG_2497

IMG_2411

IMG_2467

Lujahormin Juha ja Niko tekivät tiiveyskokeen savupanoksella päärakennuksen hormeihin. Tarkastuksen perusteella hormit toimivat pääsääntöisesti hyvin, mutta selviä vuotojakin oli havaittavissa. Rappeutuneiden saumojen takia hormit vuotavat laajalti toisiinsa.

”Veto-ongelmia on joissakin hormeissa ollut. Tarkastuksessa ilmeni, että osa hormeista vuoti myös ulospäin rakennuksen vintille. Palovaaraa ei ole kuitenkaan havaittavissa. Lähinnä käytettävyyteen liittyviä ongelmia.”

Tarkastuksessa havaitut ongelmat Margo haluaa luonnollisesti laittaa heti kuntoon. Erilaiset saneerausmenetelmät ovat Margolle tuttuja. Hänellä on tuttavapiirissään hyvä muurari, joka on auttanut hormien kunnossapidossa, mutta hormien kokonaisvaltaisiin saneerauksiin erikoistunutta yritystä Saxberg ei ole ennen tätä päivää Keski-Suomesta vielä löytänyt.

”Helsingissä ja Etelä-Suomessa hormisaneerauksia tehdään paljon. Keski-Suomessa näitä ei ole kukaan osannut tehdä, vaikka tarvetta olisi tosi paljon. On todella hienoa, että nyt meillä on Keski-Suomessa oma tekijä näille hommille!”

”Kun ei ole tietoa ja tekijöitä, niin tyypillisesti hormit puretaan vähintään puoleen väliin ja muurataan sitten uusiksi. Se on kallista ja aikaa vievää hommaa.”

IMG_2541

Toivolan Vanhan Pihan hormeihin tullaan kevään aikana toteuttamaan hormimassaukset Lujahormin toimesta. Vanhojen rakennusten ja omakotitalojen omistajille Margo haluaa lähettää terveisiä:

”Jos epäilette vähänkään hormien kuntoa tai niitä ei ole vähään aikaan tarkastettu, niin pyytäkää ammattilainen paikalle. Esimerkiksi Lujahormin savukokeella selviää missä se ongelma on. Missään nimessä ei kannata laittaa hormeja suinpäin purkuun!”

Toimeksianto 1800-luvun hormien kunnostuksesta otetaan Lujahormissa vastaan innostuneena. Vanhemman ikäluokan hormien kunnostus on mukavaa vaihtelua, koska valtaosa Lujahormin hormisaneerauksista tehdään 1950-1970 luvun omakotitaloihin.

”Haasteellisuus vähän kasvaa, mutta kunnostusmenetelmät ovat samat. Nuohoojan työssä olen nähnyt heikommassakin kunnossa olevia 1960-luvun hormeja kuin nämä Toivolan hormit. Säännöllisillä tarkastuksilla ja oikein kohdistetuilla saneeraustoimenpiteillä hormien ikää voidaan jatkaa loputtomiin,” Lujahormin nuohooja Niko Ahokas kertoo.

IMG_2365

Toivolan Vanhan Pihan hormit saneerataan sopivassa välissä, kun pihapiiri rauhoittuu. Erilaiset tapahtumat ja kaksitoista reipasta yrittäjää myymälöineen houkuttelevat väkeä pihalle joka päivä. Toivolan isännän, Margo Saxbergin, pitää kiireisenä tulevat eduskuntavaalit.

”Viikonloppuna täällä järjestetään paljon odotettu Pääsiäispiha. Väkeä on varmasti tulossa paljon ja toivotaan, että kelit myös suosivat. Kaikki vaan Pääsiäispihaa ihastelemaan ja samalla voi tulla minulle esittämään asioita, mitä minun kannattaa mahdollisessa eduskuntatyössäni viedä eteenpäin.”

Tutustu Toivolan Vanhaan Pihaan ja sen tapahtumiin Facebookissa.

Lujahormin hormitarkastukset savupanoskokeella ovat ilmaisia Keski-Suomen alueella. Voit varata ilmaisen tarkastuksen täyttämällä alaosan lomakkeen.

Kategoria(t): Ajankohtaista, Kokemuksia Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.