Tommi Turunen: ”Massakorjauksen jälkeen käyttäminen on taas turvallista.”

tommi-turunen

Tommi ja Tiia Turusen 50-luvun alkupuolella rakennettu omakotitalo sijaitsee Saarijärventien varrella Äänekoskella. Tommi perheineen on asunut talossa viimeiset kahdeksan vuotta.

Kuten kaikki vanhemmat talot, niin Turusen talokin on vaatinut remontointia. Tommi on tehnyt suurimman osan remonteista itse. Pintoja on uusittu kauttaaltaan. Uudet ikkunat ja ovet Tommi vaihtoi itse.

– Talolla on jo ikää ja selvähän se on, että tämän ikäistä taloa pitää remontoida. Itse olen pystynyt remontit tekemään. Monenlaista remonttia on tullut tehtyä. Ikkunoiden ja ovien vaihdon jälkeen piti myös ilmanvaihtoa parantaa huippuimurin avulla.

Turusen talon savupiiput ovat alkuperäisessä kunnossa. Kymmenien vuosien käyttö näkyy ja tuntuu savuhormien pinnoissa. Jotain piipuille pitää tehdä, koska polttopuiden käyttö ei Turusen taloudessa ole ainakaan vähentymässä.

– Puita meillä käytetään paljon, ei riitä vuodessa kymmenen mottia. Vanha puoli lämpenee käytännössä täysin puilla. Öljykattila vaihdetaan myös pian puukattilaan.

Turusen savupiippuja on nuohottu tasaisesti. Hormeille toteutettiin Lujahormin toimesta tiiveystarkastus savupanoskokeella.

– Tosi huonossa kunnossa on savupiiput. Osa tiilistä oli ihan irronnut kokonaan. Hormit vuotivat paikoin toisiinsa. Ennen vanhaan käytetty öljy on aiheuttanut suurempaa kulumaa kuin nykyään käytetty öljy, sen sisältämän rikin vuoksi.

DSC_0828

– Piipuilta on puuttunut myös hatut ja pellitykset, joten eivät ole olleet säältäkään suojassa. Massakorjauksien jälkeen laitetaan hatut ja pellitykset.

Savupiiput kunnostetaan massakorjauksella Lujahormin toimesta. Savuhormit koko matkalta ja ilmahormit yläosista, niin että rakenne varmasti lujittuu koko piipulle.

– Massakorjauksen jälkeen käyttäminen on taas turvallista. Eiköhän tällä toimenpiteellä käyttöikää jatketa kymmenillä vuosilla. Vetokin toivottavasti paranee lyhyissäkin piipuissa, kun vuodot saadaan tukkoon ja pinta saadaan sileäksi.

Tommi on tyytyväinen Lujahormin tekemiseen. Turusen savupiippujen massaus vaati kaksi työpäivää, koska ensimmäisenä päivänä rankkasade keskeytti tekemisen. Töitä jatkettiin paremmilla säillä.

– Kyllä voisin suositella Lujahormia. Ei ole pahaa sanottavaa oman kokemuksen perusteella. Etenkin vanhempien talojen omistajien kannattaa harkita savupiipun korjaamista tällä tavalla. Oikealla käytöllä, eli kun ei polta ihan mitä sattuun, niin savupiiput pysyy kunnossa, mutta jossain vaiheessa alkaa ikä vaan tulla vastaan.

Kategoria(t): Kokemuksia Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.