Yhä useampi tulipalo saa alkunsa savupiipusta

palo

Joka seitsemäs tulipalo saa alkunsa tulisijasta. Tyypillisimmät syttymissyyt ovat väärään paikkaan päässyt kipinä, halkeama savuhormissa tai nokipalo. Vuonna 2010 Suomessa syttyi 900 savupiipuista alkanutta tulipaloa, vastaava luku vuosituhannen alussa oli 400 kappaletta. Lisääntyneet tulipalot ovat merkki suomalaisen rakennuskannan savupiippujen heikentyneestä kunnosta.

Viisi ikääntyneen savupiipun riskiä

1. Nokipalovaara

Vanhojen hormien sisäpinta on säännöllisistä nuohouksista huolimatta rapautunut käytön ja korroosion vuoksi. Rosoinen sisäpinta kerää nokea ja kasvattaa riskiä nokipalovaaraan. Vanha savupiippu ei mahdollista täydellistä palamista, jolloin sen seurauksena savuhormiin kertyy liiallinen määrä nokea, joka tuulen, lämmön tai kipinän vaikutuksesta syttyy palamaan. Nokipalolle tyypillistä on kova kuumuus savuhormissa (n. 1 200 °C), minkä takia savuhormi on vaarassa vaurioitua ja palo voi levitä talon rakenteisiin.

2. Tukkeumat

Irronnut laasti ja tiilet aiheuttavat tukoksia savupiippuihin. Tukokset heikentävät vetoa, kerryttävät nokea ja aiheuttavat lämmön epätasaisen jakautumisen. Paikalliset lämpökuormittumat rapauttavat savupiippua entisestään ja nostavat tulipaloriskiä usein mm. välikatolla.

3. Savuvahingot ja häkämyrkytykset

Lähes kaikista 50-60 luvun savuhormeista löytyy savupanoskokeella havaittavia vuotoja. Hormit vuotavat usein toisiinsa (esim. savuhormi ilmahormiin), mutta pahimmassa tapauksessa myös savupiipun ulkopuolelle. Savun haju toisella puolella taloa takkaa lämmittäessä voi olla merkki vuodosta. On hyvä muistaa, että häkä on huomaamaton, hajuton ja mauton kaasu. Se aiheuttaa vuosittain parikymmentä kuolemaan johtavaa myrkytystä. Kuolemien lisäksi häkä aiheuttaa oireita tuhansille ihmisille. Yleisimpiä merkkejä altistumisesta häkäkaasulle ovat toistuvat pääkivut ja huimaus.

4. Huono veto- ja varauskyky

Kymmeniä vuosia vanha savupiippu ei rapautuman ja vuotojen takia toimi oikein. Vetokyky on uuteen tai korjattuun verrattuna minimaalinen. Samoin varauskyky. Irralliset tiilet ja rikkinäiset saumat estävät savupiipun normaalin lämmön varaamiskyvyn. Rikkoituneen savupiipun rakenteen vuoksi lämpö ei jakaudu tasaisesti.

5. Huollon vaikeus

Säännöllinen nuohous on paras tapa ylläpitää savupiipun käyttökuntoa. Jossakin vaiheessa savupiippu tarvitsee nuohouksen lisäksi suurempaa huoltoa tai korjausta. Kulunut savupiippu on vaikea huoltaa nuohoojienkin toimesta sen rosoisuuden, vuotojen ja tukosten takia.

vanhan savupiipun korjaus
Käytön ja sään kuluttama savupiippu ei toimi oikein ja on kodin suurimpia tulipaloriskejä.

”Odotellaan ja odotellaan”

IMG_2074
Juha Lehtimäki toteuttamassa tiiveystarkastusta savupanoskokeella.

Suomalaiset nuohoojat törmäävät päivittäin suuremmassa kunnostustarpeessa oleviin savupiippuihin. Savupiipun käyttäjät tietävät riskit, mutta kaikkia riskejä poistaviin toimenpiteisiin on harvoin ryhdyttä. Lujahormin yrittäjä ja nuohooja Juha Lehtimäki törmää keskusteluun päivittäin.

”Suurin osa tietää, että savupiippu on kodin heikoin lenkki, kun tulipalosta puhutaan. Odotellaan ja odotellaan. Se on ihan tyypillistä meille kaikille puhuttaessa mistä tahansa kodin remontista. Tulipalon syttymisen jälkeen on kuitenkin liian myöhäistä toimia.”

Massakorjaus
Havaittujen vuotojen määrä ja laatu kertoo koko savupiipun yleiskunnosta.

Tulipalojen lisäksi jatkuvia ongelmia aiheuttavat savupiipun vuodoista johtuvat savuvahingot ja häkä.

”Pienikin tulipalo tai savuvahinko voi tulla lopulta kalliiksi. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt saattavat pestä kätensä korvauksista, jos tutkimuksissa paljastuu, että savupiipusta ei ole pidetty asianmukaisesti huolta.”

IMG_4702
Savupiipun saneeraukset voidaan toteuttaa lähes täysin katolta käsin.

Odottelua pidentää epätietoisuus vaihtoehdoista

Vanhan savupiipun korjaaminen on uskomusten mukaan kallista. Ainoana korjaustoimenpiteenä pidetään yleisesti koko savupiipun uudelleen muurausta. Savupiipun uudelleen muuraaminen etenkin vanhaan omakotitaloon tulee tarvittavien purkutöiden takia kalliiksi.

”Savupiipun muuraus kaikkine töineen saattaa kustantaa kymmeniä tuhansia euroja. Ei sellaiseen remonttiin ihan näkymättömien ongelmien takia ole kukaan valmis lähtemään.”

”Valitettavan harva on tietoinen vaihtoehtoisista korjausmenetelmistä. Savupiippua ei kannata missään tapauksessa muurata kokonaan uusiksi, ellei se ole täysin sortumisvaarassa!”

20140721_171300
Tosi heikossakin kunnossa oleva savupiippu pystytään kunnostamaan uudenveroiseksi esimerkiksi massakorjauksella.

Massakorjauksessa savupiippu korjataan laskemalla hormeihin palon ja kuumuuden kestävää korjausmassaa.

”Ei tämä mikään uusi juttu ole, mutta lisääntyneiden tulipalojen vuoksi korjausmenetelmät ovat nousseet nyt esille. Ensimmäiset massakorjaukset Suomessa on toteutettu 80-luvulla. Materiaalivalmistajien testitulosten perusteella massakorjaus antaa savupiipulle taas kymmenien vuosien turvallisen käyttöiän. Oikein toteutettuna massa lujittaa koko savupiipun rakenteen ja poistaa vanhaan savupiippuun liittyvät riskit!”

IMG_4998
Liukuvalu toteutetaan kaikkiin hormeihin kunnosta riippuen 1-3 kertaa.

Massakorjaus on edullinen vaihtoehto savupiipun kunnostamiseksi. Massakorjauksen lisäksi vuotavat hormit voidaan kunnostaa putkittamalla, eli asentamalla metallista valmistettu sisäpiippu savuhormiin.

”Sisäpiippu pienentää hieman hormin kokoa ja on vähän työläämpi toteuttaa. Uusimmilla massoilla pystytään toteuttamaan myös öljyn ja kaasun polttoon käytettyjen hormien massakorjaukset, joten putkituksia tehdään nykyisin tosi vähän.”

20150702_200556
Massakorjaus tukkii vuodot ja lujittaa savupiipun rakenteen. Sileä ja kova pinta on helppo pitää jatkossa myös puhtaana.

Lujahormi toteuttaa vuosittain useita satoja savupiippujen massakorjauksia. Keski-Suomen alueella yritys on johtava savupiippujen saneerauksien toteuttaja. Kaikki sai alkunsa nuohouksista.

”Aloitettiin toteuttamaan massakorjauksia nuohouksien ohessa ensin Äänekoskella. Tehdään työt tosi tarkasti ja noudatetaan materiaalivalmistajan antamia ohjeita. Sana on kiirinyt ja nyt ollaankin toteutettu korjauksia koko Keski-Suomen alueella. Jonkun verran kiireellisiä tapauksia ollaan suostuttu tekemään maakunnan ulkopuolellakin, mm. kesämökeille.”

IMG_4679
Yläpään korjaukset toteutetaan ennen liukuvalua. Irronneet kivet kiinnitetään pikalaastilla.

Lujahormia työllistää nuohouksien ja hormisaneerauksien lisäksi yrityksen lupaamat ilmaiset tiiveystarkastukset. Tiiveystarkastus on ilmainen koko Keski-Suomen alueella ja siinä selvitetään savupiipun vuotokohdat savupanoskokeella. Tarkastuksen voi tilata Lujahormin verkkosivuilta tai puhelimitse numerosta 020 7698 542.

LÄHTEET:

http://talotekniikka-lehti.fi/2015/03/26/tulisijoista-ja-savupiipuista-alkaneet-palot-kasvussa/

http://www.nuohoojat.fi/binary/file/-/id/10/fid/32/

http://www.paloturvallisuus.info/portals/2/Materiaalit/Tulisijan_kayttajan_ohjeet_2014.pdf

http://omakotilehdet.fi/korjaa-ajoissa-joka-seitsemas-tulipalo-on-hormin-tai-tulipesan-aiheuttama/

Kategoria(t): Ajankohtaista Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Kommentointi on suljettu.